Alppihiihto

Alppihiihtoon kuuluu monia eri lajeja, joita yhdistää yksi piirre: kaikissa painetaan alas mäkeä pää kolmantena suksena. Alppilajit – syöksylasku, pujottelu, suurpujottelu ja Super-G – ovat erityisen suosittuja Itävallassa, Sveitsissä, Etelä-Saksassa ja Pohjois-Italiassa. Nimensä mukaisesti siis Alppien alueella.

Alppihiihto vedonlyönti

Alppihiihtorinteeseen asetetaan lajista riippumatta portteja, joista laskijan on kuljettava matkallaan kohti maalia, mikäli hän haluaa välttää aikarangaistukset. Kyseessä ei kuitenkaan ole tyylilaji, vaan voittaja on aina laskijoista nopein sen jälkeen, kun rangaistukset on vähennetty.

Alppihiihdon tähdet

Alppihiihdon suurimmat tähdet löytyvät hieman yllättäen perinteisten alppimaiden ulkopuolelta, mikäli tilastoja lähdetään tarkastelemaan olympiamitalien näkökulmasta.

Miesten puolella ylivoimaisesti menestynein urheilija on vuosien 1992 – 2006 olympiakisoja hallinnut Kjetil Andre Aamodt, joka voitti urallaan peräti 8 olympiamitalia. Huima saavutus, varsinkin kun 4 niistä on kaiken lisäksi kultaisia. Muita miesten alppihiihdon tähtiä ovat esimerkiksi Lasse Kjus, Alberto Tomba ja Bode Miller.

Naisista suurimpana alppitähtenä pidetään yleisesti Kroatian Janica Kostelicia, joka voitti urallaan 4 kultaista mitalia ja kaksi hopeaa olympiarinteistä. Samaan olympiamitalien määrään ylsi myös vuonna 2010 uransa lopettanut ruotsalainen, Anja Pärson. Pärsonin mitaleista vain yksi oli tosin kultainen.

Vedonlyönti alppihiihdosta

Vedonlyönti alppihiihdosta on monipuolista, sillä erilaisia alppilajeja on niin paljon. Tämä tekee myös tilastojen tutkimisesta hieman tavallista hankalampaa. Monet laskijat ovat nimenomaan yhden tai kahden lajin, kuten pujottelun ja suurpujottelun, erikoisosaajia, joten heidän mahdollisuutensa muissa lajeissa ovat paljon huonommat. Katso siis aina tarkkaan, mihin alppilajiin olet rahasi sijoittamassa, mikäli oman suosikkisi kertoimet vaikuttavat epäilyttävän suurilta.

Alppihiihdosta voi lyödä vetoa netissä lähes kisaan kuin kisaan, kunhan valitsee sivustokseen jonkin pohjoismaisen pelintarjoajan. Nämä suuret pohjoismaiset vedonlyöntisivustot kun panostavat talviurheiluun huomattavasti enemmän kuin vaikkapa brittivedonvälittäjät.

Suomalaisten alppihiihtotähtien kertoimet

Suomen suurimmat alppihiihtotähdet ovat ehdottomasti Tanja Poutiainen ja Kalle Palander. Molemmat ovat kuitenkin jo ehtineet lopettamaan uransa, joten näiden suomalaisten alppihiihtotähtien kertoimet kannattaa hiljalleen unohtaa.

Suomi ei ole erityisen tunnettu alppihiihtomaa, ja maamme kovimmat hiihtolajien harrastajat tuntevat suuntautuvan ennemmin murtomaahiihdon ja mäkihypyn pariin. Nuorista suomalaisista alppihiihtäjistä voi kuitenkin hyvinkin nousta vielä kovia tekijöitä kansainvälisellekin huipulle. Jos huomaat nämä uudet kyvyt ensimmäisinä, voit napata alppihiihtovedoillesi parhaat mahdolliset kertoimet.