Freestyle ja kumparelasku

Freestylehiihto on yleisnimitys useammille olympialajeille, jotka ovat olleet mukana vasta hieman vähemmän aikaa. Suosituin freestylen alaisista lajeista on – varsinkin Suomessa – kumparelasku, jossa kilpailijat laskevat alas kumpareista mäkeä tehden matkalla kaksi hyppytemppua. Ajalla ei tässä lajissa ole niin suurta merkitystä kuin muissa hiihtolajeissa: pisteistä 60 % tulee tekniikasta ja loput 40 % jakautuvat tasan ajan ja hyppyjen välillä.
Muita freestylelajeja ovat täysin tuomaripisteisiin perustuvat Slopestyle, Big air, Half-pipe ja Aerials.

Freestyle sport

Freestylen ja kumparelaskun tähdet

Freestyle on lajina vielä sen verran nuori, että siinä ei ole samalla tavalla suuri tähtiä kuin perinteisemmissä hiihtolajeissa. Kumparelaskun puolelta osa tähdistä on tullut hieman tutummiksi myös suomalaisille urheilun seuraajille.
Eniten olympiamitaleja on voittanut norjalainen Kari Traa, jolla on naisten puolelta yhteensä kolme mitalia. Myös suomalaistähdet ovat mitalitilastossa esillä Janne Lahtelan myötä, sillä Lahtela on voittanut olympiakumparelaskusta sekä hopeaa että kultaa.

Vedonlyönti freestylestä

Vedonlyönti freestylestä voi olla haastavaa hommaa, sillä lajissa on niin paljon muuttuvia tekijöitä. Tuomaripisteet ratkaisevat, ja pienikin virhe tarkoittaa usein voittotaistelusta putoamista. Kumparelaskussa tulosten ennakointi vedonlyöntimielessä on hieman helpompaa, joten tilastoja tutkimalla voi löytää hyviäkin kohteita esimerkiksi olympiarinteisiin.

Suomalaisten freestyle- ja kumparelaskutähtien kertoimet

Suomen kumparelaskujoukkuetta valmentaa nykyisin lajin entinen supertähti Janne Lahtela. Suomalaisten kumparelaskutähtien kertoimia kannattaa seurata, sillä Suomella on lajissa monia lupaavia nuoria laskijoita, joilla on tulevaisuudessa mahdollisuus vaikka mihin. Erityisesti Jimi Salonen on noussut vahvasti mukaan kamppailemaan maailmancupin kärkisijoista, joten hänelle voi arvokisoissa hyvinkin saada ylikertoimia.