Talviurheilu

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia talviurheilulajeja, jotka eivät mahdu hiihtolajien alle. Nämä lajit ovat Suomessa hieman vähemmän tunnettuja – ehkä curlingia lukuun ottamatta – mutta nekin kannattaa toki ottaa haltuun, jos vedonlyönti talviurheilusta muuten kiinnostaa. Mitä useampia lajeja hallitset, sitä enemmän vedonlyöntikohteita ja -kertoimia sinulla on valittavanasi.

Ohjaskelkkailu

Ohjaskelkkailu Vedonlyönti

Ohjaskelkkailussa on kilpailtu olympiakullasta jo vuodesta 1964 lähtien, jolloin laji oli ensi kertaa olympialaisten ohjelmassa Innsbruckissa, Itävallassa. Ohjaskelkkailussa kilpailijat syöksyvät alas kourua jopa 140 kilometriä tunnissa tavoitteenaan yksinkertaisesti saapua maaliin nopeammin kuin kukaan muu. Kisoja käydään sekä yksilötasolla että parikilpailuina.

Ohjaskelkkailun tähdet

Ohjaskilpailun tähtinimiä ovat esimerkiksi Saksan Georg Hackl ja Italian Armin Zöggeler. Ensin mainittu on kaikkien aikojen ohjaskelkkailijoista menestynein luger olympialaisissa – hän on voittanut peräti 5 olympiamitalia, joista kolme kultaisia. Jälkimmäinen taas on voittanut mitalin jo kuusissa peräkkäisissä olympiakisoissa.

Vedonlyönti ohjaskelkkailusta

Vedonlyönti ohjaskelkkailusta on helppoa hommaa: valitse vain kisan voittaja ja lyö panoksesi sisään, ennen kuin kelkat laitetaan vauhtiin. Yksittäisten kilpailujen lisäksi vetoa voi lyödä muun muassa maailmancupin kokonaiskilpailusta tai olympialaisista suuremmassa mittakaavassa.

Pikaluistelu

Pikaluistelu Vedonlyönti

Pikaluistelu on ollut mukana olympialaisissa jo ensimmäisistä kilpailuista lähtien. Tämä perinteinen laji hoidettiin ennen vanhaan vaikka järven jäällä, mutta nykyään viralliset kisat järjestetään erityisesti pikaluistelua varten rakennetuilla areenoilla. Kisamatkoja on neljä erilaista. Lyhyin niistä on vain 500 metrin todellinen pikamatka, pisimmässä luistellaan täyden 10 kilometriä. Säännöt ovat simppelit: rataa kierretään kilpaa, ja voittaja on nopeimmin vaaditun matkan luistellut kilpailija.

Pikaluistelun tähdet

Kaikkien aikojen menestynein pikaluistelija olympiamitaleissa mitattuna on Saksan Claudia Pechstein, joka on voittanut lajissa peräti 5 kultaista mitalia. Pikaluistelun tähtiä löytyy myös Suomesta, tosin pidemmän ajan takaa. Suomalainen Clas Thunberg on hänkin voittanut 5 olympiakultaa pikaluistelussa, mutta tämä saavutus on niinkin kaukaa kuin 20-luvulta.

Vedonlyönti pikaluistelusta

Vedonlyönti pikaluistelusta kuuluu kaikkien suurempien vedonlyöntisivustojen pelitarjontaan. Löydät samalla myös suomalaisten pikaluistelutähtien kertoimet, jos heitä kisaan osallistuu. Pikaluisteluvedonlyönnistä ei tarvitse tietää sen kummempia kokeillakseen onneaan – tilastoja tutkimalla saa jo hyvän kuvan siitä, ketkä luistelijoista lähtevät kokonaiskisaan tai yksittäisiin kilpailuihin suosikkeina.

Curling

Curling Vedonlyönti

Skotlannista alkujaan lähtöisin oleva curling nousi suureen suosioon Suomessa vuoden 2006 olympiakisojen myötä. Tuolloin Suomen curlingmaajoukkue curlasi loistavat kisat ja sijoittui toiseksi.
Curling on hieman perinteisen petankin tapainen peli, jossa nelihenkinen joukkue yrittää liu’uttaa raskaita kiviä jäätä pitkin kohti maalitaulun keskustaa. Voittaja on se joukkue, joka onnistuu saamaan parhaan kivensä lähimmäksi keskustaa.

Curlingin tähdet

Curling on joukkuelaji, joten suuria yksilöitä ei joidenkin kapteenin lisäksi yleensä nouse esiin. Lajin emämaa Kanada tuottaa suurimmat curlingin tähdet vuodesta toiseen, ja Kanada on voittanut myös curlingin olympiakultaa viimeisissä kolmissa talviolympialaisissa.

Vedonlyönti curlingista

Vedonlyönti curlingista voidaan tehdä ottelukohtaisesti tai vaihtoehtoisesti kokonaiskisasta, kuten MM-kilpailujen voittajasta tai olympiavoittajasta. Tarjoavatpa netin vedonlyöntisivustot suurimpiin curlingkisoihin live-vedonlyöntiäkin. Tällöin curlingtietoutensa voi laittaa puntariin vaikka yksittäisten pelien sisällä.

Suomen curlingmaajoukkueen kertoimet

Suomen curlingmaajoukkueen kertoimet ovat olleet nousussa siitä lähtien, kun huippukapteeni Markku Uusipaavalniemi lopetti curlinghommat keskittyäkseen politiikkaan. Suomella on usein kasassa lupaavia ryhmiä, joten tutustumalla Suomen joukkueen nykyvireeseen, voi hyviä kertoimia sinivalkoisille löytyä.