Yhdistetty

Yhdistetty on verrattain tuore hiihtolaji, joka nousi suureen suosioon välittömästi etenkin Suomessa. Eikä ihme, yhdistäähän tämä laji kaksi suomalaisten suosimaa urheilumuotoa, mäkihypyn ja maastohiihdon.

Yhdistetty
Yhdistetyn kisa alkaa yleensä mäkiosuudella, joka määrittää sitä seuraavan hiihtokisan lähtöjärjestykse ja kilpailijoiden väliset aikaerot. Silloin tällöin lajien järjestys saatetaan kääntää ympäri, mutta yleisesti ottaen hypyt suoritetaan ennen ladulla sivakoimista. Tämä siitä syystä, että kisan seuraaminen näin päin on yksinkertaisesti paljon jännittävämpää.
Viime vuosina yhdistettyyn on tehty monia muutoksia sen suhteen, miten kisoja käydään. Muutosten jälkeen yhdistetyssä on nyt neljä eri kisamuotoa, joista kaksi henkilökohtaisia, kaksi joukkuekisoja. Peruskisojen lisäksi ohjelmaan on lisätty uusi sakkokierroskilpailu, jossa heikosti hypänneet kilpailijat laitetaan ladulla kiertämään 150 metrin pituisia sakkokierroksia.

Yhdistetyn tähdet

Kun puheeksi otetaan yhdistetyn tähdet, on suomalaisen helppo hymyillä. Kaksi kaikkien aikojen parasta yhdistetyn kilpailijaa ovat nimittäin molemmat suomalaisia. Ensin lajia hallitsi suvereenisti Samppa Lajunen, joka nappasi peräti kolme olympiakultaa yksistä ja samoista kisoista Salt Lake Cityssä vuonna 2002. Liekö kilpailun puute syönyt miehen motivaatiota, sillä Lajunen lopetti lyhyeksi jääneen uransa omalla päätöksellään pian tämän jälkeen. Ikää hänellä oli lopettaessaan vain 24-vuotta.
Toinen suomalaisista yhdistetyn tähdistä on Hannu Manninen, joka tunnetaan erityisesti loistavana hiihtäjänä. Lajusen lopetettu urheilu-uransa Manninen otti yhdistetyn haltuunsa vuosiksi. Mies voitti yhdistetyn maailmancupin huikeat neljä kertaa peräkkäin vuodesta 2003 alkaen.

Vedonlyönti yhdistetystä

Vedonlyönti yhdistetystä onnistuu samaan tapaan kuin kaikista muistakin talviurheilulajeista – etsi vain omaan makuusi sopiva vedonlyöntisivustoa ja lyö panokset sisään. Koska yhdistetty ei ole maailmalla niin suosittua kuin vaikkapa alppihiihto, ei kaikkein pienimpiin kisoihin aina ole saatavilla kertoimia. Jos yhdistetty on oma suosikkilajisi ja lyöt siitä usein vetoa, kannattaa uhrata hetki eri sivustojen kohdevalikoiman tarkasteluun. Yhdistetyn osalta ne voivat erota toisistaan suurestikin.

Suomalaisten yhdistetyn tähtien kertoimet

Vaikka suomalaiset eivät enää hallitsekaan yhdistettyä, ei lajin tulevaisuus sentään maassamme synkältä näytä. Nuorten suomalaisten yhdistetyn tähtien kertoimet ovat laskussa vuodesta toiseen, mikä kertoo omaa kieltään siitä, että myös vedonvälittäjät ovat alkaneet uskoa heidän mahdollisuuksiinsa.
Myös uuden sukupolven suomalaiset yhdistetyn urheilijat ovat Lajusen ja Mannisen tapaan kovia tekijöitä nimenomaan hiihtoladulla. Esimerkiksi Eero Hirvonen ja Ilkka Herola voivat olla hyvä hakuja vedonlyöntiin, mikäli heille tarjotaan ylikertoimia kokonaiskisaan heikosti sujuneen mäkiosuuden jälkeen.