Ampumahiihto

Ampumahiihto poikkeaa muista hiihtolajeista siinä, että tässä lajissa mukana on ylimääräinen elementti: ase. Hiihtäjät lähtevät ladulle pienoiskivääri selässään, ja hiihtomatkan varrelle on asetettu hieman kisasta riippuen 2 – 4 ampumapaikkaa. Kisassa menestyminen edellyttää siis ampumahiihdossa sekä hiihto- että ampumataitoa.
Ampumahiihdon ampumapaikat jaetaan kahteen eri kategoriaan, joita ovat pystypaikat ja makuupaikat. Pystypaikoilla ammutaan seisten, makuupaikalla taas puolestaan makuuasennossa. Molemmilta paikoilta annetaan rangaistuksena ohilaukauksesta joko sakkominuutteja (normaalikilpailu) tai sakkokierroksia (muut kilpailut).

Biathlon sport

Ampumahiihdon tähdet

Ampumahiihto on perinteisesti ollut norjalaisten ja saksalaisten juhlaa, ja näistä maista tulevat lajin kaksi suurinta tähteä kautta aikain. Ehdottomasti tunnetuin ampumahiihtäjä on Norjan Ole Einar Björndalen, joka haalii mittavalla urallaan itselleen käsittämättömän mitalikokoelman. 13 olympiamitalia tekevät Björndalenista kaikkien aikojen eniten mitaleita talviolympialaisista voittaneen urheilijan, eikä 44 MM-mitalia ole sekään huono saavutus…
Naisten puolella esiin voidaan nostaa moniakin saksalaisnimiä, kuten Uschi Disl, Andrea Henkel ja Madgalena Neuer. Näistä jälkimmäinen on kaikkien aikojen menestynein naisampumahiihtäjä MM-kisoissa: vuonna 2014 uransa lopettanut Neuer voitti peräti 12 MM-kultaa.

Vedonlyönti ampumahiihdosta

Vedonlyönti ampumahiihdosta on tuulista hommaa. Kirjaimellisesti. Koska ampumapaikoilla on niin suuri vaikutus kisan lopputulokseen, vaikuttavat tuuliolosuhteen suuresti siihen, kuinka vaikea kisa ammunnan suhteen on.
Ampumahiihtäjien joukosta löytyy monia kilpailijoita, jotka taistelevat voitosta normaaliolosuhteissa lähes poikkeuksetta, mutta jäävät yleensä ulos kärkipaikoilta tuulisissa oloissa. Sama pätee toki myös toisinpäin. Jos vedonlyönti ampumahiihdosta on lähellä sydäntäsi, voivat tuuliammunnan erikoisosaajat olla hyvä valinta yllätyshakuun myrskysäässä.

Suomalaisten ampumahiihtotähtien kertoimet

Suomalaista ampumahiihtotähdistä parhaat kertoimet saa poikkeuksetta Kaisa Mäkäräinen, joka on kaksinkertainen ampumahiihdon maailmancupin voittaja. Mäkäräisen viime vuodet ovat olleet vaikeampia, mutta hän on edelleen varteenotettava tekijä kaikissa arvokisoissa. Erityisen tarkasti Mäkäräisen kertoimet kannattaa katsastaa takaa-ajossa, jossa hän on yllättänyt aiemminkin voittaen muun muassa kertaalleen MM-kultaa.