Tour de Ski -vihjeet

Tour de Ski suomi

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n järjestämä Tour de Ski on maastohiihtotapahtuma, joka käydään aina vuoden vaihteessa Keski-Euroopassa samoihin aikoihin kuin Keski-Euroopan mäkiviikkokin. Se on saanut inspiraationsa huippusuositusta pyöräilytapahtumasta Tour de France, joka kokoaa yhteen maailman parhaat kilpapyöräilijät vuosittain.

Aivan saman mittakaavan tapahtumasta ei vielä ole kyse, mutta Suomessa Tour de Ski kiinnostaa. Tänä vuonna suomalaisilla on kaiken lisäksi hyvät menestysmahdollisuudet, joten vedonlyönnin ja muuten vain talviurheilun ystäville on luvassa todellista herkkua. Tutustu siis vihjeisiimme, lyö vetosi sisään ja nauti suosikkilajeistasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Vuoden 2016/17 Tour de Ski alkaa vielä vuoden 2016 puolella, sillä kisaviikon aloittavat vapaan sprintit käydään idyllisessä Val Mustairissa lauantaina 31.12. klo 15.40 Suomen aikaa. Sen jälkeen Tour de Ski jatkuu joka päivä uusilla kilpailuilla, lukuun ottamatta kahta välipäivää, jolloin hiihtomatkoilla ei kilpailla lainkaan. Koko Tourin päätöspäivänä, sunnuntaina 8.1., käydään vielä viimeinen kilpailu sekä miesten että naisten puolella. Kyseessä on tuolloin 9 kilometrin takaa-ajo.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kilpailukohtaiset Tour de Ski -vihjeet, jotta vetosi tuottavat mahdollisimman mukavan summan lihottamaan pelikassaa heti vuoden alkuun. Kirjoitamme vihjeemme aina suomalaisesta näkökulmasta, koska suurin mielenkiintomme ja asiantuntemuksemme kohdistuu nimenomaan suomalaishiihtäjiin. Kertoimet tulevat vielä varmasti muuttumaan paljon, ennen kuin kaikki kisat on käyty, mutta asetelmat kisakohtaisesti ovat mielestämme nämä.

Suomalaiset Tour de Skillä 2016/17

Suomesta Tour de Skille lähtee tänä vuonna yhteensä 12 hiihtäjää. Tasa-arvo näyttäisi olevan maassamme hyvissä kantimissa ainakin maastohiihdon osalta, sillä sekä naisten että miesten joukkueessa on kuusi kilpailijaa.

Aino-Kaisa Saarinen Suomi
Aino-Kaisa Saarinen

Naisten joukkueessa kilpailevat tänä vuonna Aino-Kaisa Saarinen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Laura Mononen, Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen. Miesten joukkueessa Suomea edustavat puolestaan Perttu Hyvärinen, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Ristomatti Hakola, Ari Luusua ja Iivo Niskanen.

Miehissä koko Tourille osallistuvat tosin ainoastaan Hyvärinen ja Heikkinen, joista jälkimmäisellä on mahdollisuudet pärjätä todella hyvin lähes kisassa kuin kisassa – sprinttiä lukuun ottamatta. Jylhä ja Hakola osallistuvat ainoastaan avauskilpailuun, Niskanen ja Luusua lopettavat oman urakkansa puolestaan jo 1.1. käytävän perinteisen 10 km kisan jälkeen.

Tour de Ski -vihjeet kokonaiskilpailuun

Yksi hyvä Tour de Ski -vihje on hakea pientä yllätystä ja panostaa Heikkisen voittoon miesten kokonaiskilpailussa. Hieman vedonvälittäjästä riippuen tälle lopputulemalle voi saada jopa noin 80.00 kertoimen, eivätkä Heikkisen mahdollisuudet mielestämme ole läheskään noin huonot. Suomalaisurheilijoiden kertoimet Tour de Skissä ovat harvoin olleet yhtä korkeita kuin tällä kaudella.

Toki Martin Sundby on selkeä ykkössuosikki miesten puolella, mutta hänen jälkeensä on huomattavasti tasaisempaa. Jos Sundbyn Tour ei lähde kulkemaan, voivat muut nousta mukaan kärkitaisteluun. Kyseessä on kuitenkin melkoisen lyhyt kilpailukiertue, joten yksikin epäonnistuminen voi maksaa paljon.

Vihjeemme Tour de Skin naisten kokonaiskilpailuun on sekin sinivalkoinen, sillä luotamme Krista Pärnäkosken kykyihin lujasti. Tämä ei johdu pelkästään isänmaallisista syistä, vaikka saatammekin olla hieman puolueellisia. Pärnäkosken puolesta puhuu kuitenkin hänen monipuolisuutensa ja tasaisuutensa.

Heidi Weng
Heidi Weng

Kolme palkintopallisijoitusta jaettuna molemmille hiihtotavoille tarkoittaa sitä, että ykkössuosikki Heidi Weng ja kakkossuosikki Ingvill Östberg saavat tehdä täyden päivätyön pitääkseen suomalaishiihtäjättären takanaan. Pärmäkosken Tour-voitolle saa tällä hetkellä lähes 10.00 kertoimen, joka on vihjaamisen arvoinen.

Tour de Ski 2017

31.12. – vihjeet vapaan sprintteihin

31.12. hiihdetään vapaan sprintit, joissa tämän erikoislajin taitajat voivat hankkia etua muihin verrattuna. Miesten puolelta hyvä haku on Finn Hågen Krogh, joka haluaa napata koko Tourin johtopaikan itselleen ykköslajissaan. Myös Sergei Ustiugovilla on varmasti mielessään sama suunnitelma, mutta häneen emme tällä hetkellä usko.

1.1. – vihjeet miesten perinteisen 10 km ja naisten perinteisen 5km

Uudenvuoden avauskilpailuna ovat perinteisen lyhyet matkat, joilla voi tapahtua paljon. Miesten puolella suomalaisista Niskanen voisi olla hyvä vihje kärkisijoille, mutta aivan voittoon asti miehen vauhti tuskin riittää. Naisista yllätystä voi hakea vaikkapa Kerttu Niskasen kautta.

3.1. – vihjeet yhdistelmäkilpailuihin (5 + 5 km ja 10 + 10km)

Yhdistelmäkilpailussa jyvät erottuvat akanoista, ja näissä kisoissa monipuoliset hiihtäjät ovat vahvoilla. Vihjeemme yhdistelmäkilpailuun on hakea naisissa Pärnäselle vähintään palkintopallisijoitusta, mutta voittokin houkuttaisi lapulle iskeä. Miehissä Heikkinen on suomalaisista vahvin.

4.1. – vihjeet takaa-ajoon (10 km & 15 km)

Takaa-ajo yhdistelmäkilpailun jälkeen on kova paikka, sillä välissä ei ole yhtään päivää lepoa. Tässä kisassa vihjaamme yllätysten jäävän vähemmälle, ja koviakin nousuja saatetaan nähdä. Miesten Tourin ykkössuosikki Sundby on usein näissä kisoissa vahvoilla, naisissa kärkeen voi hakea vaikkapa Östbergiä.

6.1. – vihjeet vapaan kilpailuihin (5 km & 10 km)

Välipäivän jälkeen hiidetään jälleen vapaalla, nyt lyhyitä yksittäismatkoja. Tähän paikkaan on vielä mahdotonta sanoa, kuka on lopullinen ykkössuosikki vapaan kilpailuihin, mutta kahden päivän takainen takaa-ajo kertoo paljon. Jos joku hiihtäjistä on tehnyt kovan nousun takaa-ajossa, on itseluottamus varmasti kunnossa myös tähän kisaan.

7.1. – vihjeet miesten perinteisen 15 km ja naisten perinteisen 10 km

Toiseksi viimeisenä Tour-päivänä käydään perinteisen pitkän matkan kisat. Koko Tourin yllätysvoittajaksi veikkaamamme Matti Heikkinen on vihjeemme näihin karkeloihin suomalaisista, mutta myös esimerkiksi Markus Hellner voi olla vahvoilla. Naisissa Heidi Wang on tässä vaiheessa ykkössuosikki voittajaksi.

8.1. – vihjeet naisten ja miesten 9 km takaa-ajoon

Päätösmatka, eli 9 kilometrin takaa-ajo, on todellinen henkien taistelu. Seuraa Tour de Skin kokonaiskilpailun pistetilannetta tarkasti ja poimi lapullesi kovia vapaan hiihtäjiä, joilla on mahdollisuuksia nousta koko Tourin sijoituksissa ylöspäin. Ja jos voittotaistelu käy edelleen kuumana päätöspäivänäkin, voi suosikkien puolesta pelaaminen kannattaa. He kun ovat olleet näin kovissa paikoissa ennenkin.